Foto: Karin Ahlgren

Stor katastrofövning på Gotlandsfärja

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarfartyget M/S Visby står på grund öster om Oskarshamn. Grundstötningen var våldsam och fartyget tar in vatten. Samtidigt är det många skadade ombord. Under lördagen genomfördes en omfattande katastrofövning där sjöräddningsresurserna längs kusten utanför Oskarshamn testades rejält.

Sjöflyg, helikopter och ett stort antal båtar har använts under övningen och tillsammans med drygt 250 statister är tanken att övningen ska bli så verklighetstrogen som möjligt.

– Här finns barn och rullstolsburna ombord. Alla ska tas i land och föras i säkerhet, säger Tommy Andersson från Sjöfartsverket.

Övningen pågår under hela lördagen ombord på färjan.

– Det är fem år sedan man senast gjorde en så här stor övning. Den är viktigt att genomföra för att personalen ska veta hur de ska agera och för att vi ska veta att organisationen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.