Det finns flera orsaker till ökningen av MRSA i Kronoberg, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare. Foto: Kaisa Andersson/Arkiv

Stor ökning av multiresistenta bakterier i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 ökade antalet konstaterade fall av multiresistenta bakterien MRSA med 13 procent i Kronoberg. Bakterien har både spridits från utlandet, och inom Sveriges gränser.

Totalt handlar det om 140 konstaterade fall av patienter som burit på multiresistenta bakterien MRSA i Kronoberg under 2016. Det är en ökning med 13 procent från föregående år. Det är också en ökning som ligger i linje med hur det ser ut i resten av landet.

Flera orsaker

Orsakerna bakom ökningen är flera, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen. I och med den ökade flyktinginvandringen under 2015 har fler personer födda i utlandet kommit till Sverige – och utbredningen av MRSA är väsentligt större inom vården utomlands än i Sverige.

En annan orsak till att fler MRSA-fall konstaterats är att fler svenskar fått vård utomlands.

– De kan ha varit med om någon olycka och legat på sjukhus utomlands, när de kommer hem för fortsatt vård så isolerar vi dem, de får ett eget rum, och odlar på dem, säger Arne Runehagen.

En tredje grupp är de som smittats av MRSA i Sverige. Under året har ett antal patienter kommit in med bölder, där bakteriestammarna visat sig vara av MRSA-typ.

300 patienter följs upp

Visar det sig att patienten har MRSA, så registreras det av vården och patienten måste infinna sig för kontroller och även göra en så kallad smittspårning, för att se om man spridit bakterien inom familjen, vilket är vanligast.

En patient måste uppvisa tre negativa prov på ett år för att kontrollerna ska upphöra. Totalt är det omkring 300 personer som omfattas av efterkontrollerna i Kronoberg just nu.

Inte särskilt smittsamt

Det som dock är viktigt att betona är att MRSA inte är särskilt smittsamt, säger Arne Runehagen. I en studie som gjordes i Stockholm på barn i en förskolegrupp, där smittor normalt sprids snabbt, var det endast ett av 300 barn som smittats av ett annat barn med MRSA. Liknande resultat har man fått i studier i Göteborg och Kanada.

Framför allt är ökade förekomsten av multiresistenta bakterier ett bekymmer för sjukvården, som bär ett stort ansvar att minska de vårdrelaterade infektionerna. I Kronoberg har de minskat.

– Det jobbiga med MRSA är att vi får allt mindre effekt av vår antibiotika, och att en person med MRSA som kommer in med en infektion då kan få fel antibiotika. Men om man vänder på det, så har vi patienter som är bärare av MRSA som upplever det som att de är pestsmittade och att det är jobbigt. Men så farligt är det inte att ha detta, utan man kan leva som vanligt i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.