Konstverket ”Pissed Elin” strax efter att det färdigställts på gjuteriet i Danmark. Foto: Sara Möller

Stort hemlighetsmakeri kring Pissed Elin

Uppdaterad
Publicerad

Trots att konstverket Pissed Elin levererats till kommunen får ingen se den omdebatterade skulpturen innan avtäckning.

Skulpturen Pissed Elin har levererats till Växjö kommun. I förra veckan blev det klart att processen att sätta upp konstverket kunde återupptas, efter att tillfälligt ha stoppats efter kritik från Elin Wägners släktingar.

Många är nu nyfikna på att se skulpturen, men var det förvaras i väntan på att sättas upp, är en väl förborgad hemlighet.

Inte offentlig

Kommunen kommer inte visa det uppmärksammade konstverket innan själva avtäckningen.

– Den förvaras någonstans, det har ingen betydelse om den är i Växjö eller någon annanstans i Sverige. Den är inte offentlig. Ingen får se den innan, säger Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kommunen har heller ingen skyldighet att visa upp statyn även om den nu rent fysiskt befinner sig i någon av Växjö kommuns lokaler.

– En staty är ingen allmän handling, det är likadant om kommunen köper en bil, då kan inte allmänheten kräva att få titta på den bilen, säger Magnus Bengtsson, chefsjurist Växjö kommun.

Starka reaktioner

Konstnären Sara Möllers skulptur, som är en hyllning till Elin Wägner, är omdebatterad. Det är inte bara Wägners släktingar som haft invändningar. Både namnet, som kan tolkas som ”stupfull” eller ”förbannad” på engelska, och själva formen, en kvinnogestalt som kissar, har väckt starka reaktioner.

En aspekt av kommunens beslut att hemlighålla skulpturen handlar just om skyddet mot eventuellt sabotage, säger Anna-Karin Axelsson, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen på Växjö kommun.

– Vi har tagit det här beslutet med respekt för att skulpturen ska ses i sitt sammanhang och att det finns en risk, eftersom det är en omdebatterad skulptur.

– Bronskvinnorna (Marianne Lindberg de Geers skulptur vid Växjö konsthall, reds anm) blev till exempel avsågad och vi fick sätta upp kameraövervakning. Så visst finns det med i vår avvägning, säger Anna-Karin Axelsson, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

SVT Nyheter Småland har sökt konstnären Sara Möller för en kommentar om hemlighetsmakeriet, men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.