Johan Nordström, reporter på SVT Nyheter Småland, blev intresserad av ämnet för tre år sedan. Foto: TT/SVT

Enormt intresse för rapportering om trafikvett

Publicerad

SVT Nyheter Småland har i veckan rapporterat om trafikvett – om hur bilister missar att blinka i rondeller och att cyklister ofta cyklar rakt ut i gatan. Ämnet har engagerat många – inte bara i Småland utan i hela landet.

Johan Nordström, reporter på SVT Nyheter Småland som jobbat med ämnet, blev överrumplad över det stora genomslaget rapporteringen fått.

– Jag har aldrig under min journalistkarriär fått så här mycket respons för ett jobb jag gjort.

Trafikvett

Varför tror du ämnet engagerar så mycket?

– Jag tror det handlar om att många spenderar mycket tid och möda på att vistas ute i trafiken. Det är helt enkelt en plats som tar upp mycket tid i din vardag.

Varför valde du att titta närmare på just trafikvett?

– Jag ville ta reda på vad som verkligen gäller. Det är fascinerande att det ibland kan vara så krångligt att tolka trafikreglerna. Speciellt när det handlar om cyklister så finns det en del otydligheter.

Många gör olika tolkningar

Även om det finns ett regelverk att utgå från upptäckte han tidigt under sin research att till och med de som ska vara experter i ämnet kunde göra helt olika tolkningar.

– Jag började med att prata med två personer som kan ses som experter i ämnet och upptäckte direkt att de var oense i vissa frågor. Det gjorde mig så klart ännu mer intresserad att reda ut vad som gäller.

Redan för tre år sedan fick han idén att kolla upp hur bilister hanterar just rondellkörning.

– Jag åkte till Öland och ställde mig vid två rondeller och räknade. Ungefär 60 procent av trafikanterna brydde sig inte alls om att blinka. Då väcktes mitt intresse att kolla närmare på ämnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikvett

Mer i ämnet