Kön till att åka bandvagn blev lång. Foto: SVT/Clary Kroon

Stort intresse när krisen kom till Stortorget

Uppdaterad
Publicerad

De aktörer som jobbar tillsammans vid en allvarlig kris i samhället visade under lördagen upp sig på Stortorget i Växjö.

– Vi vill visa medborgarna de resurser som finns inom totalförsvaret i händelse av en kris. Därför har vi bjudit in öviga aktörer för att delta, säger Hans Karlsson, som är projektledare för tillställningen.

Aktörerna som deltog under lördagen var Försvarsmakten, Länsstyrelsen i Kronoberg, Polisen, Region Kronoberg, Värends räddningstjänst, Svenska sjöräddningssällskapet och flera frivilliga försvarsorganisationer.

Viktigt med frivilliga

Länsstyrelsen har ett samordningsansvar när det händer en kris som till exempel en storm, översvämning eller skogsbrand. De har också ett nära samarbete med många frivilligorganisationerna och flera av dem fanns på plats och visade upp sig på Stortorget under lördagen.

Hanna Pettersson som är beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen i Kronoberg och hon betonar vikten av frivilligorganisationerna.

– Vi vet att när det händer något stort så vill många människor hjälpa till och det finns ett stort hjälpbehov där de frivilliga kan vara en väldigt stor resurs.

– Ett exempel är skogsbranden i Västmanland där många frivilliga bland annat hjälpte till att varna människor att de inte skulle åka till vissa platser. En annan viktig uppgift är till exempel att bära material vid en översvämning, säger Hanna Pettersson.

Bandvagnarna populära

Under dagen visades utrustning och olika fordon upp. Att provåka bandvagn var en av de populäraste och där ringlade kön lång. Maj Hermansson och Lina Svensson var två damer som provade att åka bandvagn för första gången.

– Jag tycker att det ska bli jättespännande att få prova det här. Jag förstår att det kommer att dåna och dunka, eftersom jag har fått ett par sådana här säger Maj Hermansson och visar fram ett par hörselkåpor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.