Ronald Rosengren, ordförande för Strokeföreningen Kalmar Foto: privat/SVT

”Stroke har många ansikten”

Publicerad

Under Strokedagen den 10 maj spreds kunskap om stroke på flera platser i vårt område.

Temat för 2016 års Strokedag är: Stroke har många ansikten. Det syftar på att stroke kan ha många olika symtom och få många olika konsekvenser.

Ronald Rosengren, ordförande för Strokeföreningen Kalmar, informerade om sjukdomen utanför City Gross i Kalmar under tisdagen, för han vill förmedla hur viktigt det är att snabbt komma till sjukhus vid symtom på stroke.

– Det är väldigt viktigt att snabbt få hjälp. Vi säger att tid är hjärna, för varje sekund dör fler hjärnceller. Får man behandling tidigt, så behöver inte skadorna bli så stora, säger han.

Många olika symtom

Skadorna efter en stroke ser väldigt olika ut och beror på var i hjärnan det inträffar och hur stor den varit. Även symtomen kan vara väldigt olika och de känns inte alltid så allvarliga. En del personer kan känna smärta, men långt ifrån alla. Symtom att vara uppmärksam på är stickningar, domningar och försämrad balans eller om man känner förlamning eller svaghet i armar eller ben.

På strokeförbundet jobbar de för att undvika att folk får stroke överhuvudtaget och det finns vissa förebyggande åtgärder man kan göra för att minska risken.

– Genom blodförtunnande medicin kan man förebygga stroke och behandling av högt blodtryck är också ett sätt att minska risken. Man kan också påverka riskerna själv genom att sluta röka och börja motionera, säger Ronald Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.