Här spelar Västerviks Brädspelsförening spelet Scythe. Foto: SVT

Tärningen är kastad i Västervik

Publicerad

Enligt brädspelsföreningen i Västervik har marknaden för brädspel ökat de senaste tio åren. Numera är man drygt 30 medlemmar och har skaffat större lokaler.

Åtminstone fyra kvällar i veckan träffas medlemmar och spelar en mängd brädspel. Ibland håller man på långt in på småtimmarna. Mest är det killar i 20- till 30-årsåldern som spelar samtidigt i olika grupper.

Kanske gör det digitala samhället att vårt behov av social kontakter har ökat och de som är intresserade e-spel söker nu upp varandra. 

– Vi är analoga och här upplever vi något tillsammans, säger Fredrik Lindström som är ordförande i Västerviks brädspelsförening.

– Men många av oss finns också online, vi gillar helt enkelt spel, säger Fredrik Lindström.

Det är framför allt intresset för lite mer komplexa spel som växer. Tusentals nya  brädspel varje år gör att det här inte bara är en hobby för inbitna spelare utan också en livsstil och ett sätt att umgås.

– Vi kan berätta om det som händer i spelet och diskutera det, det är halva upplevelsen, säger medlemmen Peter Jonsson.

Under höstlovshelgen ska Västerviks brädspelsförening ha öppet hus för att locka nya medlemmar. Träffen kallas för Baycon – ”bay” för vik som i Västervik och ”con” för convent.

Fakta: Brädspel

Med brädspel avses ibland alla former av spel som spelas på en spelplan (ett bräde). Brädspel i denna betydelse har traditionellt i Sverige kallats för sällskapsspel och i vissa fall även konfliktspel.

Att ordet brädspel ges denna betydelse beror sannolikt på försvenskning av det engelska uttrycket board game. Brädspel avgörs genom slumpen, spelarnas strategiska och taktiska val, eller en kombination av dessa.

Källa: Wikipedia 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.