Foto: Pierre Blomqvist

Teleavtal med simkort och koder dumpade på torget

Uppdaterad
Publicerad

Simkort med koder, fullständiga personnummer, adress, mobilnummer och avtal. Allt låg synligt för vem som helst mitt på torget i Nybro.

Pierre Blomqvist i Nybro skulle ut och äta på restaurang när pappershögen som låg på marken mitt på torget i centrala Nybro fångade hans uppmärksamhet.

– Ja, jag reagerade på att det såg ut som simkort till mobiltelefoner som låg i högen, säger han.

Känsliga uppgifter

Det visade sig att högen han plockade upp innehöll abonnemangsavtal mellan teleoperatören Tre och en rad olika kunder. På lapparna fanns alla uppgifter. Namn, adress, fullständigt personnummer, kundnummer, beställningsnummer, aktiveringskod, mobilnummer, IMEI-nummer och simkort med pin- och pukkoder.

– Ja, och det var dessutom utförliga beskrivningar på hur man går tillväga för att aktivera simkorten, säger Pierre Blomqvist.

– Jag hade inte velat ha mina uppgifter cirkulerande, fortsätter han. I orätta händer vet man ju inte vad som kan hända. I och med alla uppgifter kan ju vem som helst gå in och surfa på någon annans abonnemang. Om man vill göra något bedrägeri så vore det ju rena smörgåsbordet.

Avtal med kunder

Ett av abonnemangsavtalen som Pierre Blomqvist fått med sig hem tillhör Johnny Petersson som bor i Nybro.

– Ja, jag såg att de stod på torget så jag gick dit i torsdags, dagen innan midsommarafton och förnyade mitt abonnemang, säger Johnny Petersson.

När han hör talas om att hans uppgifter var några av dem som låg kvar i pappershögen på torget i Nybro så blir han förvånad.

– Oj då, det var inte bra. Jag vet inte, de kanske har glömt dem där. Men det var naturligtvis inte bra. Det hade varit olyckligt om någon oärlig hade fått tag i dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.