Eleverna fick med sig ett timglas för att kunna hålla koll på hur länge de duschar. Foto: SVT

Elevernas kloka råd för att spara vatten

Uppdaterad
Publicerad

Duscha högst fyra minuter. Häll upp ett halvt glas vatten och ta sen mer, om du är törstig. På Skansenskolan i Mörbylånga har eleverna gott om tips på hur man kan spara vatten.

Det är vattenvecka i Mörbylånga kommun. Ett sätt att sätta fokus på kommunens stora problem: Vattenbristen.

– Grundvattnet är fyra till sex meter lägre än normalt och läget i kommunens vattenmagasin är kritiskt, säger Niclas Beermann, kommunens tekniske chef.

Vattenkrisen

I måndags kunde den intresserade åka till Grönhögens vattenverk och få se hur vatten tillverkas. Idag var det skolelevernas tur. Skansenskolan hade förvandlats till ett uppfinnarcentrum för idéer om hur man kan spara vatten.

– Man kan ställa in en hink i duschen och samla upp det kalla vattnet som kommer ut ur duschen först. Sen går det bra att vattna med det, tipsar systrarna Ellen och Vera Westberg.

Många förslag

– I stället för att hälla upp ett fullt glas vatten när man är törstig, kan man hälla upp ett halvt glas och känna efter om man fortfarande är törstig efter att ha druckit det. Det brukar jag göra, säger Liam Gustafsson.

– Man kan byta duschmunstycke till ett som sparar på vattnet, föreslår Indra Nilo.

Och Baha Arisha vill sätta en tidsgräns på duschandet:

– Högst två minuter, rekommenderar han.

Använder timglas i duschen

Men det som Mörbylånga kommun försöker pränta in är en lite mer generös tidsgräns:

Högst fyra minuter i duschen. Och för att göra det lättare att hålla koll på tiden, fick alla elever som hade bidragit med tips varsitt litet timglas. När den blå sanden runnit ner är det dags att stänga av duschen. Där finns det stora pengar att spara, säger Niclas Beermann:

– Om alla sparar fem minuter i duschen motsvarar det vattnet som vi kör över bron, och det är 1,1 miljoner kronor just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkrisen

Mer i ämnet