Sjön Mien drabbad av torka och låga vattennivåer 2016. Foto: Ida Schyberg

Känga till grannkommunen: ”Kan inte ta allt sitt dricksvatten från Mien”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver samhällsbyggnadsnämnden i Tingsryds kommun att klimatförändringarna utreds bättre i ansökan om nya vattendom för sjön Mien. Nämnden är också starkt kritisk till Karlshamn kommuns plan för sin dricksvattenförsörjning.

På tisdagen hade samhällsbyggnadsnämnden i Tingsryd möte. Man enades då om ett uttalande till Karlshamns kommun inför ansökan om ny vattendom till Mark- och miljödomstolen. Nämnden var enig i sin kritik.

Man är orolig för att kombinationen av dricksvattenuttag och klimatförändringar kommer utarma sjön. Att värdefulla naturområden, fisket, turismen, de boendes brunnar och sjövärmeanläggningarna kommer drabbas negativt.

”Tingsryds kommun anser att tillräcklig hänsyn inte har tagits till de förväntade klimatförändringarna med torrare klimat i det underlag som inlämnats”.

För att ansökan ska bli bättre vill man alltså att klimatförändringarna påverkan på Mien utreds ordentligt.

Huvudvattentäkt

Dessutom är samhällsbyggnadsnämnden starkt kritisk till att Karlshamn tar allt sitt dricksvatten från Mien.

”Tingsryds kommun anser att då det gäller en långsiktig hållbar lösning kan Mien ej vara Karlshamns kommuns huvudsakliga dricksvattenförsörjningskälla”.

– Vi vill helt enkelt att de hittar en annan huvudvattentäkt, säger Carl-Henrik Henmalm (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.