Lars-Göran Gunnarsson upplevde inte att polisen tog hans problem på allvar

Lämnade sin restaurang efter alla inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Göran Gunnarsson gjorde sig av med sin restaurang i Rävemåla efter 15 år. En anledning var alla inbrott säger han. 

Lars-Göran Gunnarsson tog över restaurang Rävemålet i Rävemåla 2001. I alla år har inbrott varit en del i vardagen, men 2015-2016 eskalerade allt. Under en tidsperiod på ett år hade restaurangen ett tiotal inbrott. Några gånger kom polisen ut och letade blodspår, men ibland kom de inte alls enligt Lars-Göran Gunnarsson. 

– Jag fick beskedet av polisen att de inte åker på alla larm. Nån gång satt jag själv utanför restaurangen och väntade, en gång hade polisen ringt en nattvakt på runda som kom förbi och kollade om det hänt något. Till slut brukade polisen komma, men de frågade oftast bara efter blodspår och sen åkte de. 

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

”Spåren gav ingenting”

Hos polisen säger man att det inte finns möjlighet att åka direkt på alla inbrottslarm, men att man alltid skickar någon för att göra en brottsplatsundersökning, även om det kan ta tid. 

Robert Loeffel som är kommunikationsansvarig på polisen i Kronoberg har tittat på Lars-Görans anmälningar. Han säger att polisen åkte på alla Lars-Görans anmälda inbrott, och att det gjordes tekniska undersökningar, men att bevisen inte ledde någonstans, och därför lades utredningarna ner. 

– De har inte lagts ner med återvändande post. Vi har tagit DNA i några fall, och samlat in bilder från övervakningskameran, men det gav inget och därför lades de ner, säger Robert Loeffel. 

Slutade anmäla 

Sammanlagt räknar Lars-Göran Gunnarsson med att han hade ungefär 40 inbrott under de 15 åren som han drev restaurangen. Han säger att inte ett enda av inbrotten klarades upp, och de sista åren slutade han att anmäla alla inbrott, både till polisen och till försäkringsbolaget 

– Självriskerna hos försäkringsbolagen ligger på runt 9.000 kronor per anmälan så det blir för dyrt. Och det är inte värt att polisanmäla eftersom det ändå bara läggs ner, säger han.

”Lite energi på småorter”

Sista året då inbrotten avlöste varandra så räknar Lars-Göran Gunnarsson med att det kostade honom cirka 70.000 kronor. 

– Känslan är att polisen inte lägger så stor energi på små orter. Man säger att det saknas bevis, men känslan är att ingen större energi lades ner på att skaffa bevis. 

Robert Loeffel säger att det ändå är viktigt att polisanmäla, även om det känns hopplöst. 

– Skulle vi hitta något i efterhand och det inte finns någon anmälan så kan vi inte återbörda något stöldgods.

LÄS MER: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet