Foto: Anders Wiklund/TT

Tiokamparen känner igen bilden av dålig grundfysik

Uppdaterad
Publicerad

Tiokamparen Nicklas Wiberg är inte förvånad över att höra att tränare på Sveriges friidrottsgymnasier tycker att eleverna fått en allt sämre grundfysik och kondition de senaste 10-20 åren.

– Det var ganska väntat att höra. Jag tycker inte heller att ungdomarna rör sig på samma sätt idag som man själv gjorde när man var liten, det känns som vi var ute och lekte mer till exempel, säger Nicklas Wiberg.

Han tror också att när unga skadar sig tidigt i tonåren så är det fler som ger upp nu, jämfört med under 80-talet, istället för att kämpa sig tillbaka från en skada och verkligen elitsatsa igen.

#dinhälsa

– Fler bet nog ihop förr. Det jag kan råda dem till är att ha en bra dialog mellan tränare och den aktiva. Att den som utövar friidrotten kan säga ifrån när kroppen är trött.

Tror du att många unga elitsatsar för tidigt och går ut för hårt och därför skadar sig?

– Så kan det vara, jag tror det är väldigt personligt, men som ung tål du oftast mer men vissa kör nog på för hårt.

Han känner igen att när man är så inne i sin träning och gjort upp ett visst träningsschema för att nå resultat så vill man inte gärna ställa in en träning för att kroppen känns trött.

– Det viktigaste när man ska komma tillbaka från en skada är att ta små steg och se till att man tycker det är roligt och att tränare och familj är där och stöttar en, säger han.

Har själv drabbats av skador

Nicklas Wiberg själv har under sin friidrottskarriär dragit på sig flera skador. Han har haft problem med en hälsena som han opererat flera gånger och 2011 drog han av den helt. Han tränar nu för att komma tillbaka på 100 procent.

– Jag är inte där än men hoppas snart att jag kan komma upp i full styrka så att jag kan komma med till OS om två år, säger han.

Som tiokampare är det en fördel med en mångsidig träning, både fysiskt och psykiskt för att inte dra på sig skador.

– Det är svårt att förbereda sig för hur hårt det är i eliten och då kan lätt skador uppkomma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dinhälsa

Mer i ämnet