Foto: Mikael Fritzon/TT

Tiomila succé i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Orienteringstävlingen Tiomila avgjordes för första gången i Småland i helgen.

– Det har varit en helt fantastiskt helg och framför allt en gigantisk publikframgång, säger Ola Gustafsson, press- och informationschef för tävlingen.

De senaste åren har det varit glest med publik mitt i natten.

Tiomila i Eksjö

– Men i år var det mycket folk ute, vi hade nog uppemot 2.000 i målområdet när det var som minst och säkert uppemot 10.000 personer vid målgången.

Vad beror det på då?

– Det viktigaste är att vi hade en fantastisk tv-produktion som gick på storbild hela tiden. Och så blev det en väldig dramatik i tävlingen också, med två lag som kämpade om segern framtid sista sträckan. Så totalupplevelsen var bra, säger en nöjd Ola Gustafsson.

Eksjöman ledde efter första sträckan

Bästa Smålandslag i herrtävlingen blev IK Hakarpspojkarna, på plats 28.

– Det är över 300 lag med, de bästa i världen, så det är en bra placering. De hade en ambition att vara topp 15, men ett bättre lag än så är de inte, säger Ola Gustafsson.

Stack ut gjorde spanjoren Antonio Martinez Perez som springer för Eksjö. Eftersom Eksjö hade fördel av hemmaplan fick de inte ställa upp med ett eget lag men bildade ett kombinationslag med IK Vista. Och efter förstasträckan ledde laget tack vare Antonio Martinez Perez, men när andra andra orienterare tog över rasade laget i placeringstabellen.

På damsidan blev Bredaryd bästa Smålandslag på plats 37, Hakarpspojkarna hamnade på plats 42.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiomila i Eksjö

Mer i ämnet