Tolk hjälper röstsugna Råslättbor

Uppdaterad
Publicerad

Bland äldre invandrare är valdeltagandet lågt, men på bostadsområdet Råslätt i Jönköping finns veckorna före valet både valarbetare och tolk till hjälp för den som känner sig osäker.

Toma Yalda kommer till vallokalen tillsammans med en vän. Han  kommer från Irak och har svårt med språket och är glad över att få hjälp.

– Det är svårt. Utan hjälp skulle det inte gå. Det är många av oss äldre som har låg utbildning och dåliga språkkunskaper. Men jag har, tack vare tolkhjälp, röstat de senaste valen. Det är jätteviktigt,  säger Toma Yalda.

Valarbetare

Samher Muaweyah började i dagarna sin tjänst som valarbetare och hon kontrollerar så att Toma Yalda  har gjort rätt. Hon säger att många, fram för allt nyanlända och äldre invandrare, behöver stöd eftersom flera också är analfabeter.

– Vi försöker svara på alla frågor de har. Många har till exempel svårt att förstå skillnaden mellan riksdagsval och val till kommun och landsting.

En rättighet

Hon säger också att alla kanske inte vet att , även om man inte är svensk medborgare, är det fritt fram att rösta till kommun och landsting.

– Det är en rättighet de har så vi uppmanar alla att rösta i de valen, säger Samher Muaweyah.

Toma Yalda säger att valet är väldigt viktigt och att de största valfrågorna för hans del är äldreomsorg och vård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.