Anna Kanstrup,djurinspektör. Arkivbild på hund Foto: SVT

Tre hundar ihjälbitna på hundpensionat

Uppdaterad
Publicerad

Djurskyddsinspektörer har nu besökt det hundpensionat i Kronobergs län där tre hundar under sommaren bitits ihjäl. Ärendet ligger nu hos Länsstyrelsen Kronoberg, som aldrig tidigare haft något liknade fall.

Under torsdagen besökte djurskyddsinspektören Anna Kanstrup hundpensionatet där hundaren blivit ihjälbitna.

– Vi har nu gjort en inspektion, men det är inga beslut fattade i ärendet ännu, säger hon.

Men enligt Anna Kanstrup är det ovanligt att hundar blir ihjälbitna när de befinner sig på hunddagis.

–Det här är väldigt ovanligt. Vi har aldrig tidigare fått in någon anmälan som rör ett sådant här fall. Det är väldigt oroväckande att det nu är tre fall på samma hundpensionat, säger hon.

Tillstånd finns

Innan man får starta upp ett hundpensionat, så måste man få tillstånd från Länsstyrelsen och ett sådant tillstånd finns i det här fallet. Innan tillståndet utfärdas kontrolleras bland annat lokaler, utbildning och praktisk erfarenhet.

Sommarvikarier vid händelserna

Enligt uppgifter från en person som har sin hund på det aktuella hundpensionat har ägaren till pensionatet berättat att det varit sommarvikarier som jobbat när händelserna inträffat. Det finns enligt Länsstyrelsen inga krav på att vikarier måste ha utbildning.

– Vi på Länsstyrelsen kontrollerar inte det, det är ägaren som har ansvar över verksamheten och den personalen som anställs, säger Anna Kanstrup.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.