Trots Arabysatsningen – polisen kom inte

Uppdaterad
Publicerad

Rutor krossades och varor för omkring 35.000 kronor stals från butiken på Dalbo torg. Men polisen kom aldrig till platsen.

Yousif Al-Kifel, butiksmedarbetare på Istanbul livs i Växjö, visar en stor sten som ligger vid ingången till affären.

– Det var fullt med krossat glas över golvet när jag kom hit och vi hittade den här stenen inne i butiken. Tjuvarna måste ha använt den för att ta sig in, säger han.

Det var natten mot tisdagen som larmet i butiken gick. När Securitas väktare kom till platsen kontaktade de genast polisen om inbrottet. Men någon polispatrull dök aldrig upp.

– Polisen hade sagt att de inte hade tid att komma hit. Jag blev väldigt förvånad så jag ringde själv polisen på natten men fick samma svar, säger Yousif Al-Kifel.

Gått tre dygn

Cigaretter för omkring 35.000 kronor stals från butiken och på onsdagsmorgonen gjorde Yousif Al-Kifel en anmälan. Det har nu gått tre dygn sedan inbrottet ägde rum men ännu har han inte hört något från polisen. Någon brottsplatsundersökning har heller inte gjorts.

– De säger att polisen satsar på Arabyområdet men när det verkligen händer något så kommer det ingen, säger han och fortsätter:

– De hade åtminstone kunnat komma någon dag efter. Ica som ligger mittemot har ju kameror här utanför så tjuvarna kan ju ha fastnat på bild, jag förstår inte varför de inte utreder det här.

Araby är ett av de områden som polisen klassar som särskilt utsatt. I en kartläggning bland de 53 mest utsatta områdena i Sverige satte de Araby på sjätte plats, efter Vivalla, Husby, Ronna och Rinkeby.

Inte första gången polisen uteblir

Sedan polisens omorganisering kommer larmen till polisens ledningscentral i Malmö. Där avgörs vilka ärenden som prioriteras och det är inte första gången som polisen uteblir. När Bjubräcksskolan i Emmaboda utsattes för skadegörelse och stöld i april skickades inte heller någon patrull.

Robert Loeffel, polisens presschef i Region syd, kan inte kommentera hur ledningscentralen valde att prioritera i tisdags natt.

– Det kan varit så att man har fått in för dålig förstahandsinformation för att kunna göra rätt bedömning av hur ärendet ska hanteras. Men min bedömning är att vi absolut skulle ha besökt dem, om vi inte kunde åka på natten så borde vi kommit efteråt och gjort en brottsplatsundersökning, säger Robert Loeffel.

Enligt honom handlade det inte om någon resursbrist utan det fanns poliser tillgängliga på stationen.

Besviken på polisen

Vad säger det här om satsningen på Arabyområdet?

– Det är självklart olyckligt. Vi vill komma till de här brottsplatserna så vi är inte alls nöjda med det här. Förhoppningsvis är det en engångsföreteelse som vi får ta lärdom av.

Youseif Al-kifel är besviken på polisens agerande och är känner en viss oro.

– Man känner sig såklart otrygg. Nu kan ju tjuvarna slå till igen när de vet att det ändå inte kommer någon polis, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.