Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Rustan och Stefan Johnsson, turistchefer på var sida om Ölandsbron, om deras gemensamma önskan om att antalet fordon som passerar bron ska räknas. Inte bara för att utveckla turismen utan också av säkerhetsskäl. Foto: Karin Ahlgren

Turismcheferna: Vi måste börja räkna hur många som kör över Ölandsbron

Uppdaterad
Publicerad

Påskhelgen innebär att mängder med fordon kommer att passera Ölandsbron. Men hur många fordon det faktiskt handlar om vet ingen eftersom Trafikverket slutade mäta det 2020. Inom turistnäringen på båda sidor av Ölandsbron är det något man vill ändra på.

Johan Rustan är ansvarig för besöksnäringen på Öland och säger att det finns en säkerhetsaspekt i deras önskan om att räkna antalet fordon som passerar Ölandsbron.

– Omvärlden i dag ser annorlunda ut än vad den gjort tidigare, och om någon vill förstöra bron, då måste vi ha kontroll på och kunna skapa en trygg och säker plats även i oroliga tider, säger han.

Och genom att känna till antalet fordon som kört över Ölandsbron, anser han att det skapar en möjlighet att möta de eventuella behov som skulle kunna uppstå då.

Jämför med Gotland

Han jämför med turismen på Gotland.

– Där har man väldigt god kontroll. Där har man färjorna som går fram och tillbaka och där har man flyget. Där kan man mäta exakt hur många som befinner sig på Gotland samtidigt.

På fastlandssidan är Stefan Johnsson turismchef i Kalmar. Han vill också att antalet fordon som passerar bron ska räknas.

”Inte en kommunal väg”

– Vi har fått mycket data den vägen, det här är ändå ett av Sveriges viktigaste besöksmål.

Är inte det här något som ni skulle kunna ordna själva, måste ni be Trafikverket om den hjälpen?

– Det är ju inte en kommunal väg, och att få på annans utrustning är inte Trafikverket som äger vägen intresserade av, säger Stefan Johnsson.

”Kostar pengar att mäta”

Peter Sieurin är samhällsplanerare på Trafikverket i Kalmar. Han säger att Trafikverket numer mäter trafiken på bron vart fjärde år med syftet att själva veta hur hårt bron slits och när åtgärder behöver göras.

– Vi mäter för vår egen skull och inte för att dela med oss av siffror till andra. Det kostar också pengar att mäta, och där har vi gjort avvägningen att lägga de pengarna på andra saker istället för att mäta varje år.

Hör hur Peter Sieurin svara på kritiken från turismcheferna i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Sieurin, samhällsplanerare på Trafikverket i Kalmar, anser att det räcker med att trafiken på bron mäts vart fjärde år för att myndigheten ska få information om när eventuella åtgärder på bron behöver göras. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.