Elever från Gustavslundsskolan i Växjö Foto: SVT

Sjätteklassare lär sig om det fria ordet

Uppdaterad
Publicerad

Vad får man säga och inte säga? Vad innebär yttrandefriheten egentligen? Det tillsammans med demokrati -och källkritiksfrågor kommer att diskuteras. Bland annat kommer eleverna få öva på att göra plakat med olika budskap, inom ramen för just yttrandefrihet.

I dag fylls konserthuset i Växjö av uppemot ett tusen elever, då alla sjätteklassare i Växjö kommun är inbjudna. SVT Nyheter Småland/SVT Design, Sveriges Radio Kronoberg och Smålandsposten har journalister på plats som ger sin bild av vad de måste tänka på i sitt arbete.

För första gången i Växjö anordnas ”Fria ordets dag”.

Det handlar också om att ta reda på hur man vet att det man hör, ser eller läser faktiskt är sant, och vilken roll medierna spelar. Temat är det fria ordet och på scenen i konserthuset finns Kristoffer Fransson från Lilla Aktuellt, Kim Ohlsson, Sveriges Radio och Petronella A Lindgren, Smålandsposten.

SVT Nyheter Småland har också ett tv-team på plats som berättar hur det går till att göra tv-inslag och vad man ska tänka på när man gör en intervju.

Arrangörer för elevdagen är Växjö kommun, utbildningsförvaltningen, Det fria ordets hus, SVT, Smålandsposten, SR P4 Kronoberg samt Region Kronoberg AV Media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.