Arkivbild på luciafirande i kyrka Foto: TT

Unga nobbar lucia

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre lyckade år tog det i år stopp. Lions i Mönsterås tvingas ställa in sitt luciatåg för att intresset varit alldeles för lågt. Något som märks av på flera platser i landet.

– Jag är så ledsen. Det här har varit min grej som jag brinner för i flera år, säger Anna-Lena Josefsson på Lions i Mönsterås.

Anna-Lena Josefsson var med och startade Lions luciatradition i Mönsterås för tre år sedan. Första året var intresset så stort att det räckte till en omröstning i tidningen. Men för varje år har intresset sedan svalnat.

– I fjol fick vi hjälp av musikskolan som hade flickor som ville vara med. Men i år fanns det inga kandidater alls.

Anna-Lena Josefsson på Lions i Mönsterås

Att vara med i luciatåget i Mönsterås tar mycket tid med körövningar och repetitioner. Något som Anna-Lena tror skrämmer bort en del.

– Skolan tar så mycket tid idag och många har också idrottsaktiviteter på fritiden. Jag tror ungdomarna är rädda att binda upp sig.

Svagt intresse på gymnasiet

På Mönsteråsgymnasiet närmar sig lucia. Men det är inte många som ser sig ha tid att engagera sig i något traditionsenligt firande i ett luciatåg.

– Jag skulle vilja men jag har ingen tid. jag prioriterar mitt skolarbete istället, säger Rebecca Lejdå.

– Vissa vågar nog inte ta plats och om ingen tar initiativet till att ställa upp så kommer ingen att våga göra det, funderar Agnes Blom.

Skulle du vilja vara med?

– Nej jag kommer nog inte ta steget om ingen annan gör det.

Lågt intresse i hela landet

Det svala intresset i Mönsterås är inte unikt. Det är många luciatåg både i Småland och i landet som nu får ställas in när man inte hittar några frivilliga kandidater. Något som Anders Hult som är Lions distriktsguvernör för Småland och Blekinge tydligt märker av.

– Det har blivit svårare att få ihop till luciatåg. Ungdomarna vill inte längre vara med. Vi vet inte riktigt varför, berättar han för SVT Nyheter Småland.

För att få ihop luciatåget i Mönsterås krävs minst sju flickor vilket alltså inte gick i år. Men Anna-Lena Josefsson vägrar ge upp tanken på att Lions luciatåg aldrig kommer tillbaka.

–Jag har en ide om att fråga idrottsföreningarna i trakten. Om inte det ger något får jag väl hämta mina barnbarn till slut. Men jag har tyvärr inte sju flickor, avslutar Anna-Lena

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.