Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helén Wåhlstrand Persson chockades över hur mycket kamslinga man hittade. Foto: SVT

Unika invasiva arten kamslinga hittades i Alsterån –kan ha funnits här i 40 år

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan meddelade Länsstyrelsen i Kalmar län att man hittat en ny invasiv art i Alsterån i höjd med Blomstermåla. Kamslingan som den främmande växten heter har aldrig setts till i Skandinavien tidigare. Men nu misstänker Länsstyrelsen att den funnits i ån sedan 80-talet.

Den vattenlevande växten kamslinga riskerar att ta över badplatser och kan sätta igen vattenintag för till exempel dricksvatten om den sprids.

Fram till nyligen trodde man att den inte fanns i Skandinavien, men nu verkar det som den funnits länge i Alsterån.

– Sedan mitten av 80-talet har det varit känt att växten hästsvansslingan funnits här i ån. Det vi har upptäckt nu efter noggrannare undersökningar är att det faktiskt är kamslingan, som är väldigt lik hästsvansslingan, säger Helén Wåhlstrand Persson, som är samordnare för arbetet med invasiva främmande arter på Länsstyrelsen i Kalmar.

Kommer från akvarium

Kamslingan finns med på EU:s lista över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, odla och släppa ut i naturen. Från 2017 är den förbjuden att sälja inom EU.

Misstanken är att växten hamnat i vattnet genom att någon hällt ut akvarievatten, eftersom den har varit en populär akvarieväxt.

”Ett hav av plantor”

När Länsstyrelsen började leta i Alsterån fick man en smärre chock över hur utbredd växten var.

– Vi åkte i en kanadensare och då upptäckte vi ett hav av plantor, säger Helén Wåhlstrand Persson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helén Wåhlstrand Persson svarar på tre frågor om den invasiva kamslingan. Foto: SVT

FAKTA OM KAMSLINGA

Kamslingan är inhemsk i östra USA, men har spridits till andra delar av världen av människor. Den har tidigare varit en populär akvarieväxt, men klassas nu som invasiv i många länder.

Man har tidigare hittat arten i ett fåtal länder i Europa och nu också i Skandinavien, i och med fyndet i Alsterån.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.