Nils Hanson, Karin Mattisson, Janne Josefsson, Magnus Svenungsson från Uppdrag granskning svarar på frågor från publiken tillsammans med Bosse Vikingson från Smålandsposten. Foto: Nadja Yllner / SVT

Uppdrag granskning mötte sin publik i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Omkring hundra personer kom till Palladium i Växjö när Uppdrag granskning höll öppet hus.

Det var första gången programmet höll öppet hus, men inte sista.

– Det här ska vi definitivt fortsätta med, säger Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

Rättspsyk diskuterades

Det var en blandad publik som hade samlats i kulturhuset för att höra hur en av Sveriges största grävande redaktioner arbetar. Och frågorna var många. Bland annat om ett nyligen sänt reportage med lokal anknytning.

Programmet ”När portarna slagit igen” handlade om unga kvinnor med självskadebeteende. Mycket av det som togs upp hade utspelat sig på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

– Frågorna handlade om hur vi resonerar kring att visa människor som skadar sig på tv, och hur det kan påverka de som tittar, och konsekvenserna för hälsan hos dem som vi skildrar, berättar reporter Nadja Yllner som besvarade frågorna tillsammans med Ida Andersson från Smålandsnytt som gjorde research för reportaget.

Många ville ta en selfie

Efter föredrag och frågestund så tog redaktionen mot tips, och kön blev lång.

– Vi tog mot tips i pausen men där var lika många som ville ta en selfie, berättar programledare Karin Mattisson.

Under eftermiddagen diskuterades även ett av de program som genererade mest upprördhet mot redaktionen, granskningen av IKEA. Reportern bakom reportaget, Magnus Svenungsson, berättade om reaktionerna på konfrontationsintervjun med Ingvar Kamprad. Med på scenen var även Bosse Vikingsson från Smålandsposten, som granskat företaget sedan 1987.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.