Alliansen gör upp med SD om sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att Alliansen i Jönköpings landsting gör upp med Sverigedemokraterna om den kritiserade omorganisationen av sjukhusen.

Sverigedemokraterna fick med en skrivelse som innebär att synpunkter på sammanslagningen av flera kliniker ska hämtas in från medarbetare på olika kliniker vid länets tre sjukhus. Det ska göras via en samverkansgrupp med fackliga representanter.

Alliansen lät SD få med sitt krav, och därmed röstades förslaget om sammanslagningen igenom.

Sammanslagning av sjukhuskliniker

– Det vi har backat på är att vi har flyttat fram införandet en månad. Och det tycker jag är helt okej i det här läget, säger Kristdemokraternas landstingsråd Mia Frisk.

Och ni tvingas för första gången samarbeta med Sverigedemokraterna. Vad tänker du om det?

–  Som alliansparti hade vi ett förslag som vi la i minoritet, för det är så maktförhållandet ser ut i fullmäktige. Under fullmäktiges gång är det ett parti som valt att stödja vårt förslag, med justeringen att man skjuter fram införandet en månad, säger Mia Frisk.

– Jag upplever inte att vi gjort upp. Ett parti har valt att ansluta sig till vårt förslag.

Senast den 1 februari ska frågan lyftas igen. Uppgörelsen är den första mellan Alliansen, som styr i minoritet, och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sammanslagning av sjukhuskliniker

Mer i ämnet