Foto: SVT/TT

Hemtjänsten larmade inte – man hittades död

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 december hittades en död man vid sidan av vägen utan för Växjö. Nu visar det sig att hemtjänstpersonal varit hemma hos mannen två gånger, men att de inte vidtagit några åtgärder när han inte var hemma.

Mannen hade hemtjänst med tre tillsynsbesök dagligen. Vid det planerade besöket på eftermiddagen var mannan inte hemma, men inga åtgärder vidtogs. Inte heller vid kvällens tillsynsbesök var mannen hemma. Trots att det vid det besöket skulle överlämnas medicin rapporterade inte hemtjänstpersonalen vidare till sjuksköterskan att läkemedel inte kunnat ges.

Nu gör kommun en Lex Sarah anmälan i fallet.

– Det här skulle ha skulle ha skötts på ett annat sätt. Personalen borde ha påkallat att mannen inte var hemma, så att polisen och anhöriga kunde ha underrättats, säger Annelie Loberg, omsorgschef i Växjö kommun.

Först vid det tredje besöket på lördagsmorgonen vidtog hemtjänsten åtgärder enligt rutin. Mannen hittades på lördagsförmiddagen avliden vid vägen utanför Hovmantorp sydöst om Växjö.

– Vi har fungerande rutiner som är väl kända av personalen. Nu var det en person som inte följde dem. Vi kommer påpeka att de ska följas, säger Annelie Loberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.