Foto: TT

Utvecklingsstörd pojke utan vård trots dom

Uppdaterad
Publicerad

En tonårig utvecklingsstörd pojke blev utan vård eftersom socialtjänsten i Älmhults kommun glömde bort att i tid verkställa en LVU-dom.

Socialtjänsten i Älmhults kommun har gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg efter händelsen.

I anmälan framkommer det att den utvecklingsstörda pojken blev kvar hos sin mamma. Enligt socialtjänsten har mamman otillräcklig omsorgsförmåga utifrån pojkens speciella behov.

Att pojken blev kvar hos mamman berodde alltså på att man i tid helt enkelt missat att ge honom den vård han hade rätt till enligt domen.

Socialtjänsten skriver i anmälan att det inte föreligga något omedelbart skyddsbehov, men att följderna på sikt kan bli allvarliga.

Myndigheten har nu börjt jobba för att få en ny LVU-dom.

Vad är LVU – lagen om vård av unga?

Om föräldrarna till en person som är under 18 år av någon anledning inte kan ge den unge det stöd han eller hon behöver, eller om den unge själv lever ett destruktivt liv med exempelvis missbruk eller kriminalitet, kan den unge tas om hand enligt lagen om vård av unga, LVU.

Det krävs att missförhållandena gör att det finns påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas, och att den vård som behövs inte kan ges på frivillig väg.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.