Arkivbild. Foto: TT

Vakterna får sin dom i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Nio kvinnor släpptes inte in på en krog i Växjö på grund av sitt asiatiska utseende. Dörrvakterna trodde att kvinnorna skulle sälja sex.

En före detta krogägare i Växjö och sex ordningsvakter åtalades för diskriminering sedan en grupp kvinnor nekats tillträde med hänvisning till deras asiatiska utseende. Men samtliga frikändes av Växjö tingsrätt. Domen överklagades och i dag meddelar Göta hovrätt sin dom.

Orsaken till att kvinnorna inte släpptes in var att polisen hade informerat om att det förekom prostitution i restaurangen och att det rörde sig om kvinnor med sydostasiatiskt utseende.

Kvinnor diskriminerades på krogen

– Det var så pinsamt. Alla tittade på oss. Vi skulle bara gå ut och äta, dansa och dricka lite som vanliga människor, berättade en av kvinnorna.

Tingsrättens slutsats var att kvinnorna i förstone inte stoppades på grund av utseendet utan för att förhindra prostitution på restaurangen, ett syfte som var fullt legitimt. Rätten understryker dock att inget talar för att någon av kvinnorna skulle ha varit inblandade i prostitution.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor diskriminerades på krogen

Mer i ämnet