Foto: SVT

Spelnördar satsar på välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

Under en vecka fylls en av Växjös arenor med tjock-TV-apparater och nostalgiska konsol-spel. Under spelandets gång samlas pengar in till Rädda Barnen.

Arrangör Fredrik Lidholt beskriver evenemanget European Speedrunner Assembly som en slags välgörenhetsgala där spelare från olika länder träffas och spelar olika TV-spel och dataspel. Genom en stafett i spelande som pågår dygnet runt och där spelet och spelarens kommentarer sänds via webben hoppas de kunna nå fler tittare än de 400 deltagare som finns på plats.

– Vi förväntar oss att 30.000-40.000 kommer titta live och att vi kommer ha sammanlagt 1 miljon visningar om dagen, säger Fredrik Lidholt.

Insamlingen görs genom att tittare kan interagera med spelaren och skänka pengar för att be spelaren utföra ett visst uppdrag. Konceptet startade i USA och kom till Sverige för fem år sedan. Tidigare har Fredrik Lidholt varit med och arrangerat det i Skövde. Men i år är det första gången han anordnar det i Växjö.

– Det här har blivit så pass stort att vi växte ur lokalen i Skövde, säger Fredrik Lidholt.

Majoriteten är internationella spelare

Resväskor rullas in och engelska är det språk som hörs mest i salen.

– Det är lika många britter som svenskar här. Vi har även ett tjugotal amerikanare och några från Asien och Kontinentaleuropa, säger Fredrik Lidholt som tillägger att han fått många nära vänner från olika länder genom evenemanget.

– Jag fick även hjälpa två spelare från Ryssland att skaffa visum, säger han.

Pengarna som samlas in går oavkortat till Rädda Barnen, främst till deras arbete i Etiopien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.