Den över 70 år gamla landsköldpaddan Isedor har funnits i den tyska familjen Berghoffs ägo i flera generationer. Nu är han försvunnen. Foto: Privat

Segdragen vårdnadstvist om sköldpaddan Isedor

Uppdaterad
Publicerad

2013 smet sköldpaddan Isedor från familjen Berghoffs gård i Vimmerby. Fyra år och två rättsprocesser senare har familjen fortfarande inte fått tillbaka honom, trots att han hittades 900 meter från familjens tomt.

Det var i september 2013 som den då 68 år gamla sköldpaddan Isedor smet från sin hage på Karin och Uwe Berghoffs tomt utanför i Vimmerby. Sköldpaddan, som är född 1946 och av arten Morisk/Marockansk landsköldpadda, har funnits i den tyska familjen Berghoffs ägo i fyra generationer.

– Min man är uppväxt med sköldpaddan, den är 10 år äldre än honom. Hans mormor fick sköldpaddan av en fransk soldat med rötter i Marocko, stationerad i södra Tyskland. Hon var snäll mot soldaterna där och hjälpte till, så hon fick den här sköldpaddan i present. Sedan dess är han en del av familjen, berättar Karin Berghoff.

Uwes mormor fick sköldpaddan av en fransk soldat stationerad i södra Tyskland efter andra världskriget. Foto: Privat

Familjen sökte efter sköldpaddan i månader och gick ut med efterlysning i lokaltidningen, men återfann honom aldrig. När ett år hade gått fick de till slut anta att han hade dött.

Överlevde mirakulöst

Men två år senare, våren 2015 hittades Isedor i skogen av en jägare. Han fanns bara ett hundratal meter från Uwe och Karins hus, och hade överlevt två vintrar i skogen.

Historien hade kunnat få ett lyckligt slut där, men i stället blev återkomsten startskottet för en segdragen vårdnadstvist.

Jägaren hade nämligen inte hört talas om paret Berghoffs efterlysning, och tog kontakt med Vimmerby kommun, som i sin tur tog kontakt med länsstyrelsen och polisen. Inom loppet av bara några timmar hade länsstyrelsen i Kalmar län tagit beslutet att akut omhänderta sköldpaddan.

Sköldpaddan Isedor när han hittades i skogen 2015 Foto: Kaisa Andersson

Gav bort sköldpaddan

Efter en handläggning på en dag drog länsstyrelsen slutsatsen att sköldpaddan inte hade någon ägare. Uwe och Karin hade inte anmält den som saknad hos polisen, och den hade heller ingen id-märkning, eftersom sköldpaddan inte gått att chippa i Tyskland.

I stället tog länsstyrelsen beslutet att ge bort Isedor till en ny ägare, en kvinna med koppling till djursjukhuset i Kalmar, där sköldpaddan förvarades. Kvinnan gavs samtidigt tillstånd att sälja sköldpaddan vidare om hon ville.

När Karin och Uwe fick reda på att deras sköldpadda hittats – och sedan nästan omedelbart lämnats bort till en ny ägare fick de en chock.

– Ja, vad tänkte man? Man trodde inte att det var sant. På en dag tog de beslutet. En dag, säger Karin Berghoff.

Rymde igen

Så fort de fick höra om att Isedor hamnat hos en ny ägare tog Karin och Uwe kontakt med kvinnan i Kalmar. Hon vägrade först lämna i från sig Isedor.

– Hon sa att hon fått den rättvist och att vi i så fall måste bevisa att den är vår. Sen när vi ringde igen några dagar senare sa hon plötsligt att sköldpaddan hade rymt igen, berättar Karin Berghoff.

Karin och Uwe är övertygade om att kvinnan i själva verket redan hade sålt vidare sköldpaddan. En sköldpadda av Isedors ras och ålder är värd omkring 5.000 kronor för en samlare, menar Karin och Uwe.

Isedor är av arten Morisk/Marockansk landsköldpadda. Foto: Privat

Överklagade – och fick rätt

Paret vägrade ge upp hoppet om att få tillbaka sin sköldpadda och överklagade länsstyrelsens beslut. Efter en prövning i Förvaltningsrätten gavs Uwe och Karin rätt, och rätten upphävde länsstyrelsens beslut. I domen står att Karin och Uwe Berghoff kunnat bevisa att de är rättmätiga ägare till Isedor.

Men länsstyrelsen ville inte ge med sig, och överklagade till ytterligare en instans, Kammarrätten. Beslutet att ge bort Isedor var korrekt utifrån den kunskap man hade när beslutet togs, skrev länsstyrelsen.

Dessutom var beslutet redan verkställt när Uwe och Karin upptäckte missen, och då är det meningslöst att överklaga och få rätt i efterhand, ansåg länsstyrelsen.

Länsstyrelsen tänker inte rätta felet

Men i Kammarrätten fick Karin och Uwe rätt igen. Man ska kunna pröva ett beslut även om det är verkställt, skriver Kammarrätten i domen och än så länge har länsstyrelsen inte överklagat.

Trots att Isedors ägare nu har fått rätt i två instanser kommer inte länsstyrelsen i Kalmar att vidta några åtgärder för att rätta till sin miss:

– Vårt uppdrag är vad som definieras i djurskyddslagen, och det är att tillgodose ett djurs behov. Och här har vi gjort bedömningen, med de omständigheterna som förelåg vid den tidpunkten, att det här djuret ska omhändertas, och sedan överlåtas. I och med det är ärendet avslutat hos oss, säger Anna Mäki, länsjurist.

Hittelön på 50.000 kronor

Uwe och Karin Berghoff tänker inte ge upp. De kommer nu att lägga ut en ny efterlysning med hittelön på 25.000 kronor för den som lämnar tillbaka Isedor.

Förhoppningen är förstås att Isedors eventuella nya ägare ska höra av sig. I så fall utlovar paret ytterligare 25.000 kronor som kompensation för de år som den nya ägaren har tagit hand om sköldpaddan.

– För oss skulle det vara ett tecken att det finns en högre makt och att livet kan vara rättvist. Vi hoppas att han blev såld, att den nya ägaren läser informationen och kanske har ett hjärta och medkänsla med oss och hör av sig. Hittelönen kommer vara mycket högre än vad den ägaren har betalt för sköldpaddan, säger Karin Berghoff.

Se hela inslaget om sköldpaddan Isedor och vårdnadstvisten här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.