Foto: TT

Varmast i Målilla i september

Uppdaterad
Publicerad

Högsommarvärmen har haft ett stadigt grepp om stora delar av landet under veckan och i går passerade Målilla 28 grader. Men inget varar för evigt och kallare väder är att vänta framöver.

På flera håll i landet har temperaturen smugit sig över 25-gradersstrecket under veckan som gått. Förstaplatsen knep Målilla i Småland under torsdagen med 28,2 grader – den högsta temperaturen i september på många år.

-Det blev den högsta temperaturen (i september) som vi har haft i Sverige sedan 1997. Då var det i Hemse på Gotland som det uppmättes 29 grader, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Men värmeböljan har troligen gjort sitt för i år. Med start i helgen blir det svalare.

-Den riktigt höga sommarvärmen som vi har haft, speciellt med fokus över Götaland, har tagit sig söderut ut och just nu har vi en lite svalare luftmassa över oss. Men vi har ändå temperaturer som lokalt ligger lite över det normala för årstiden.

14–18 grader, med något lägre temperaturer i Norrland, är vad vi kan se fram emot under lördag och söndag. Och det blir sparsamt med regn.

-September har varit en ganska torr månad. På en del håll har vi knappt haft någon nederbörd alls, säger Ohlsson.

Fakta: Varmast i september 2016

Målilla – 28,2 grader

Kosta – 28 grader

Markaryd – 27,7 grader

Barkåkra, Halmstad, Helsingborg – 27,5 grader

Temperaturer fram till den 16 september.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.