Västerviks kommunstyrelse var olaglig i två år

Uppdaterad
Publicerad

2012 startade ett omtalat samarbete mellan (S) och (M) i Västervik. Men beslutet att ändra sammansättning i kommunstyrelsen var olaglig.

När Socialdemokraterna och Moderaterna i Västervik annonserade sitt samarbete 2012 så blev det en riktig snackis på orten. Beslutet innebar också att uppdragen i ett antal nämnder återkallades och anpassades efter det nya politiska samarbetet.

Bland annat så beslutade kommunfullmäktige att ändra på sammansättningen i kommunens högsta beslutande organ, kommunstyrelsen. Detta föll dock inte i god jord hos Socialdemokraten Inger Wiman som överklagade, och nu har kammarrätten kommit fram till att kommunens agerande bröt mot kommunallagen.

Domen kom den 12 januari, och säger att man enligt kommunallagen inte kan ändra i kommunstyrelsen under pågående mandatperiod, oavsett om det politiska samarbetet i kommunen förändras.

”Vet inte vad detta innebär”

Tomas Kronståhl (S) satt med i kommunstyrelsen när samarbetet med Moderaterna inleddes och beslutet att ändra i kommunstyrelsen togs. Sedan dess har han varit övertygad om att det var ett riktigt beslut, och nu står han mest handfallen.

– Faktum är att vi i kommunen inte vet vad detta innebär. Ska det tolkas som en lärdom för framtiden, eller innebär det att alla beslut som är tagna av kommunstyrelsen från oktober 2012 saknar legitimitet och måste tas om, säger Tomas Kronståhl till SVT Smålandsnytt.

Jurister jobbar för fullt

Enligt Tomas Kronståhl så jobbar kommunens jurister nu för fullt för att reda ut vad domen innebär för kommunen, och först därefter tar man beslut om hur man ska gå vidare, och om man ska överklaga ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fotnot: Samarbetet mellan (S) och (M) i Västervik upphörde efter valet 2014. Kommunen styrs nu av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Tomas Kronståhl (S) är idag kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.