Sverige behöver fundera på sina vattenlager. Annars riskerar det på flera håll bli akut brist på vatten. Foto: TT

Nytt avtal ska ge vatten till Öland

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt avtal om framtida vattenleveranser till Öland blev klart under fredagen.

I dag blev avtalet mellan Kalmar vatten, Mörbylånga kommun och Borgholm energi, klart och undertecknat.

Avtalet ska ge då båda Ölandskommunerna tillgång till vatten, genom den ledning som är byggd och dragen mellan fastlandet och Öland. Mellan Revsudden och Stora Rör, närmare bestämt.

Vattenbrist på Öland

Utöver vattnet som kan gå i det röret, innehåller avtalet dessutom en möjlighet för Mörbylånga och Borgholm att hämta vatten från Kalmar vattens nya vattenkiosk med hjälp av lastbilar.

Och på Öland är man såklart glad över avtalet.

– Jag är jätteglad för samarbetet och avtalet, säger Anders Lindholm, vd för Borgholm Energi AB, till SVT Nyheter Småland.

Men han medger att avtalet borde varit undertecknat och klart innan samarbetet med vattnet över Kalmarsund inleddes.

– Vi borde ha skrivit under avtalet först innan vi började samarbeta, men det var en krissituation. Vi såg att det skulle kunna bli vattenbrist 2017 men nu kom det redan 2016, säger Anders Lindholm.

– Vi byggde en rörledning över sundet på väldigt kort tid. Det var efter att ropet på hjälp kommit från Mörbylånga kommun. Nu har vi ett samarbete som vi kan bygga vidare på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist på Öland

Mer i ämnet