”Oerhört allvarlig situation” säger Ruben Öberg om de låga vattennivåerna. Foto: SVT

Vattenkris i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Västerviks kommun införde bevattningsförbud den 12 augusti är det inte tillräckligt. Snart passeras gränsen för vad som är tillåtet att ta från sjön Hjorten som förser kommunen med dricksvatten.

– Läget är krisartat, det säger Ruben Öberg affärsområdeschef  för Vatten i Västerviks kommun.

Gränsen är snart nådd

Sjön Hjorten är vattentäkten som förser Västerviks stad med dricksvatten. Och nivåerna rör sig nu fort mot gränsen för vad som är tillåtet enligt vattendomen för sjön. I vattendomen är det fastställt hur mycket vatten som får tappas och mellan vilka gränser nivåerna ska ligga.

– Det finns en mininivå som vi inte får gå under i sjön. Och nu sjunker nivån förfärande snabbt. Om några veckor kommer vi vara nere på 19,0 meter som är gränsen. Och det kommer bli mycket mycket värre, förklarar Ruben Öberg.

Länsstyrelsen har tagit del av krisinformationen

Nu finns det två alternativ enligt Öberg. Antingen slutar man pumpa ut vatten eller fortsätter man trots att det strider mot vad vattendomen säger.

– Vi har informerat Länsstyrelsen om läget, säger Ruben Öberg.

Länsstyrelsen har nu tagit de av den akuta situation som råder i Västerviks kommun.

– Vi förstår läget och oron men kan inte komma med några patentlösningar, säger Irene Bohman vattenvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Kalmar. Det enda vi kan råda till i nuläget är att hitta alternativa vattentäkter och att spara på vattnet.

Västerviks kommun har påtalat att det finns en stor risk att de bryter mot vattendomen om situationen inte förändras. Men kommunen får inte bryta mot vattendomen.

– Nej, det får dom inte, säger Irene Bohman. Det är många som riskerar att bryta mot de vattendomar som råder. Det är inte bara i Västervik som läget är krisartat utan också i en rad andra kommuner, som till exempel Kalmar, Nybro, Öland och Torsås kommun.

Aldrig så lågt

Sedan vattenförbudet för kommunalt vatten infördes den 12 augusti har förbrukningen minskat från 8 000 kubikmeter per dag till 6000 kubikmeter per dag. Men det har inte varit tillräckligt. Nu är vattennivån ett par decimeter lägre än vad den brukar vara.

– Vi har aldrig haft de här nivåerna vid den här tidpunkten på året. Det är mycket oroväckande. Och vi tror att det fortsätter att sjunka fram till jul, menar Ruben Öberg. 

Sen april har kommunen också tagit vatten fått reservvattentäkten för att fylla på vatten i Hjorten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.