Hanna Erlandsson pendlade mellan Malmö och Växjö i nästan två månader. Foto: Farida Ahmadi Högfeldt/SVT

Växjö är en ”rödlistad” studieort

Uppdaterad
Publicerad

Som nybliven student kan det vara svårt att få tag på bostad, särskilt i Växjö. Bostadsbristen är ett växande problem i Sverige.

Under hösten 2016 var det totalt elva högskole- och universitetsorter i landet som vid något tillfälle inte kunde erbjuda bostäder till studenter, enligt SBAB.

Växjö kommun är en av de berörda orterna som har längre väntetid för studentlägenheter. 

– Jag har stått i bostadskö i Växjö sen augusti och fick erbjudande på en studentlägenhet för ungefär en månad sen, säger Hanna Erlandsson som studerar på bibliotekarieprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Underskottet av bostäder ger följder

Konsekvensen av bostadsbristen blir att många studenter söker inneboende-kontrakt eller boende i andra hand. Ett annat alternativ kan vara att köpa bostad för den som har råd, eller att föräldrar köper en bostad och hyr ut till sitt barn, uppger TT.  

– Innan jag fick tag på boende, pendlade jag från Malmö till Växjö i nästan två månader. Sen var jag inneboende i ett hus, och slapp i alla fall den långa pendlingen, berättar Hanna Erlandsson.

”Röda” studieorter

  • Röda studieorter är svenska orter där studenter inte erbjöds boende under höstterminen 2016.
  • Totalt elva högskole- och universitetsorter, kunde vid något tillfälle inte erbjuda studentbostäder visar en sammanställning som statliga bolåneinstitutet SBAB har gjort med uppgifter från bostadssajten Booli och Sveriges förenade studentkårer.

Källa: SBAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.