Pride i Växjö lockade mer än 7000 personer i år. Foto: SVT

Växjö kommun bland de bästa på hbtq-frågor

Uppdaterad
Publicerad

Växjö är fortfarande i topp på hbtq-frågor. I en kommunundersökning hamnar Växjö tvåa, efter Göteborg som rankats som etta.

Kommunundersökningen är gjord av RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. hamnar Växjö på andra plats.

En första sammanställning av undersökningen gjordes i augusti 2015. Då släppte RFSL en rrapport där kommuner rankades i sitt arbete med hbtq-frågor. Nu har förbundet släppt en uppdatering av undersökningen, och den visar att Växjö behåller sin andraplats. Bäst är dock fortfarande Göteborg kommun.

Markaryd i botten

Markaryd kommun hamnade på plats 288 i undersökningen. Tillförordnad kommunchef Göran Elgmark avstår från att kommentera undersökningens resultat.

Vill uppmärksamma kommuners ansvar

– Syftet med rapporten är att uppmärksamma landets kommuner på det ansvar de har för att alla deras invånare ska kunna tillgodogöra sig kommunens verksamhet på ett likvärdigt sätt oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. Vi ger också kommunerna rekommendationer på konkreta åtgärder de kan vidta för att förbättra sig, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund i ett pressmeddelande.

Uppdaterat resultatet

Resultaten från undersökningen har nu uppdaterats efter att några kommuner kommit in med sena enkät-svar, samt att några kommuner uppdaterat eller reviderat sina inlämnade svar.

– Nu är undersökningen avslutad, så gör vi en ny om kanske sex år, Lars Johnsson ansvarig för rapporten och politisk handläggare på RFSL.

Undersökningen

Kommunundersökningen är en omfattande rapport som utvärderar och redovisar Sveriges alla 290 kommuners arbete med hbtq-frågor på olika områden: skola, utbildningsinsatser internt i kommunen och kommunens generella verksamhet. Därutöver ingår statistiska uppgifter, bl.a. om antal personer per kommun som lever i registrerat partnerskap eller samkönat äktenskap, och en av RFSL beställd mätning av attityden till hbtq-personer. Undersökningen rör åren 2010-2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.