Dalala Abdel-Gani Pettersson har svårt att klara av sitt jobb som tolk utan ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Foto: Jan-Eric Lundberg

P-tillståndet drogs in – nu kan Dalala inte sköta jobbet

Publicerad

Dalala Abdel-Gani Pettersson har ont i ryggen och svårt att gå längre sträckor. Sedan Växjö kommun drog in hennes parkeringstillstånd har hon svårt att klara av sitt jobb som tolk.

Hon har svårt att gå riktigt stadigt, och är rörelsehindrad sedan 30 år tillbaka. Hon har ont i hela kroppen och en arbetsdag gör henne väldigt trött.

Dalala Abdel-Gani Pettersson arbetar som tolk och för att hon ska orka behöver hon parkera nära sin uppdragsgivare. Hon har under mer än 15 års tid kunnat förnya sitt parkeringstillstånd för rörelsehindrade när det gamla löpt ut. Men när tillståndet skulle förnyas senast blev det nobben från Växjö kommun.

– Jag klarar inte att köra runt bilen i en kvart, tjugo minuter bara för att hitta någonstans att parkera, säger Dalala Abdel-Gani Pettersson.

Kommunen: ”Finns en svart marknad”

Reglerna för att få ett tillstånd har blivit hårdare i Växjö kommun. Detta för att komma åt dem som fuskar med parkeringstillstånden.

Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun. Foto: Jan-Eric Lundberg

– Det har varit ett hårt fokus på detta med parkeringstillstånd för rörelsehindrade, att det finns en svart marknad för det. Att det handlas hej vilt med dem är en anledning till att det har skärpts upp och att det har blivit svårare att få ett tillstånd, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef på Växjö kommun.

Ett parkeringstillstånd gäller i upp till tre år och Växjö kommun får in ungefär 600 nya ansökningar varje år och av dessa ansökningar är det ungefär 80 stycken som inte beviljas. Kommunerna har blivit mer restriktiva när det gäller att utfärda nya tillstånd och kräver av den sökanden att hon ska ha ” väsentliga svårigheter att ta sig fram till fots med hjälpmedel ”.

Har fått ta färre uppdrag

Dalala Abdel-Gani Pettersson kan i dag gå kortare sträckor utan något som helst hjälpmedel, men sedan hon förlorade sitt tillstånd har hon kraftigt fått dra ned på sina uppdrag. Hon orkar idag som mest med två kundbesök om dagen mot tidigare ungefär fem stycken.

– Jag kämpar mycket, men jag orkar inte. Jag vill jobba, säger hon med gråten i halsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.