Förra veckan blev funktionshindrade Ann-Marie Fridberg, 72, rånad efter att hon hämtat ut pengar på en bankomat i Växjö. Nu har privatpersoner samlat in 4190 kronor för att stötta henne ekonomiskt efter rånet. Foto: Kaisa Andersson

Rörelsehindrade Ann-Marie rånades – grannarna sluter upp

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev funktionshindrade Ann-Marie Fridberg, 72, rånad efter att hon hämtat ut pengar på en bankomat i Växjö. Nu har privatpersoner samlat in 4190 kronor för att stötta henne ekonomiskt efter rånet.

Av dem som bor på Hovskulle i Växjö känner de flesta igen Ann-Marie Fridberg. Hon har ett funktionshinder och kan inte använda vanlig rollator utan brukar istället cykla i området på en klarblå trehjuling.

Det var den hon tog till Dalbo torg för en vecka sedan för att hämta ut pengar ur bankomaten. Men när hon kom hem igen stod två män och väntade på henne utanför hennes bostad.

– De stod där när jag kom hem med trehjulingen. Kanske hade de sett att jag tog ut pengar i automaten, och sen ringt varandra med mobilen och sagt att nu är hon framme.

Rånades på tusen kronor

Männen distraherade henne genom att hålla upp en lapp med något skrivet på och stal samtidigt hennes plånbok med tusen kronor i.

– Jag blev så arg. Så jag smällde tiill honom i ansiktet hårt och sparkade honom på benet, men då hade han redan tagit plånboken, säger Ann-Marie.

– Sen blev jag ledsen. Jag tänkte på pengarna som jag fått av min dotter. Nu har jag inget öre kvar, tänkte jag.

Startade insamling

Många har berörts av det Ann-Marie Fridberg utsattes för. Det var Smålandsposten som först uppmärksammade händelsen och artikeln i tidningen fick Växjöbon Petra Friberg att vilja göra något.

Hon känner inte Ann-Marie sedan tidigare, men bestämde sig för att starta en insamling för att stötta henne ekonomiskt efter rånet.

– När jag läste i tidningen blev jag jättarg tänkte att det är så fel att Ann-Marie som 72-åring inte kan gå ut och hämta sina pengar själv utan att bli rånad. Man ska hjälpa till, tycker jag, säger Petra Friberg.

50 personer bidrog

Ett femtiotal personer, både från Växjö och från andra städer, har bidragit till insamlingen. Totalt blev det 4190 kronor,

– Min tanke var att hon skulle få tillbaka de pengarna hon blev av med. Men sen plingade det till i mobilen och swishades och sattes över. Det är för sveda och värk, och det är hon värd. Nu kan hon göra något som hon verkligen vill också, säger Petra Friberg.

Ska köpa pocketböcker

På onsdagen llämnades ett kuvertet med pengarna över personligen.

– Åh, det är så snällt. Att någon kan göra så här, och så här mycket pengar. Det betyder jättemycket.

För pengarna ska hon köpa pocketböcker eftersom hon älskar att läsa, säger hon, och lite ska hon spara till en semester i fjällen med sina barn och barnbarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.