Foto: TT

Växjöförening vill bryta tabun kring mens

Uppdaterad
Publicerad

I veckan startade projektet ”På blodigt allvar” som ska öka medvetenheten om mensvärk och sjukdomen endometrios.

Det är den ideella förenignen Grrl Tech som har startat det treåriga projektet.

– Det är väldigt många unga kvinnor som lider av svår mensvärk men problemet tas inte på allvar, säger Grrl Techs ansvarige projektledare Karin Carlsson.

Föreningen har beviljats 7,5 miljoner kronor i stöd från Allmänna arvsfonden i Växjö.

Syftet med projektet är att bryta samhällets tabu kring mens och sprida lättförståelig kunskap till unga personer som lider av mensvärk.

Filmer och smärttest

– Det är som en osynlig funktionsnedsättning. Lider du av kraftig mensvärk kan du tvingas stanna hemma från skolan eller jobbet och ställa in fritidsaktiviteter. Du presterar helt enkelt sämre i samhället i stort. Det är både fysiskt och psykiskt påfrestande, säger Karin Carlsson.

Under treårsperioden ska föreningen producera flera informativa kortfilmer på temat. De kommer även att genomföra en kampanj på sociala medier där kändisar och förebilder talat öppet om mensvärk och mens.

– Sen kommer vi också att ta fram ett smärttest med en lekfull karaktär. Då kan man testa graden av smärta och hur pass mycket det påverkar ens liv. Utifrån resultat får man sedan råd om hur man kan gå vidare med eventuella problem, säger Karin Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.