Oscar Gustavsson och Oskar Valek från Växjö hyllades av Lena Sundqvist under Idrottsgalan. Foto: SVT/TT

TIFO-killar hyllades på Idrottsgalan: ”Trodde vi aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

Oscar Gustavsson och Oskar Valek från Växjö blev igår hyllade av sportkommentatorn Lena Sundvist när hon fick ta emot pris på Idrottsgalan.

Växjökillarna Oscar Gustavsson och Oskar Valek, båda 16 år, blev under gårdagens Idrottsgalan hyllade av sportkommentatorn Lena Sundqvist när hon vann Sportspegelpriset. I sitt tacktal gav hon ett särskilt tack till killarna, som under en Lakersmatch öppet stöttade henne för att hon valt att gå ut med att hon blivit näthatad i sitt yrke.

– Oscar och Oskar, ni ger mig hopp om framtiden. Tro och hopp om att vi tillsammans kan skapa ett varmare klimat för oss alla att leva och verka i. Tusen tack, sa Lena Sundqvist under sitt tacktal igår.

Starkaste upplevelsen under året

I en intervju med SVT Sport sa Lena Sundqvist efter galan att händelsen i Växjö var det starkaste hon upplevde under det gångna året.

– Banderollen i Växjö var så himla mäktig och kom vid rätt tidpunkt och från rätt håll. Varje gång jag pratar om det får jag gåshud, för det var en så mäktig upplevelse när det kommer inifrån hockeysupportrarna själva.

Inte väntat

En av de två hyllade killarna, Oscar Gustavsson, säger att det inte var väntat att de skulle nämnas i Sundqvists tacktal.

– Vi satt hemma och skojade om det medan vi tittade på galan, men vi trodde aldrig att det faktiskt skulle hända. Men det uppskattades verkligen.

Vill göra skillnad

Oscar Gustavsson berättar att både han och Oskar Valek tycker att det är viktigt att sådana här initiativ uppmärksammas, för att långsiktigt kunna skapa en mer accepterande sportmiljö.

– Vi behöver en positiv anda i Sportsverige, inte bara i hockey utan i alla sporter. Vi ville stötta och backa Lena för att hon vågade gå ut med att hon blivit näthatad. Det är viktigt för oss att vi kan göra skillnad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.