Växjös enda dansbana försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Snart rivs danspalatset Kaskad i Folket park i Växjö och hundratals dansentusiaster blir utan dansställe.

Irén Nilsson från Gemla har dansat i Folkparken i Växjö så länge hon kan minnas, och även hennes föräldrar gjorde det. Intresset har gått i arv i generationer och nu dansar även hennes barn.

Irén Nilsson har också kämpat för danspalatsets överlevnad i många år och brinner för lördagskvällarna när alla är välkomna att dansa, men nu är det bara ett enda danstillfälle kvar.

Dansbanan i Växjö

– Det känns fruktansvärt att vi inte ska få fortsätta. Vi är så många som dansar, som har det som vårt glädjeämne, säger hon.

Planerar att bygga bostäder

Wilhelm Burman äger idag Folkets park i Växjö och han planerar att bygga 200 nya bostäder på fastigheten.

– Jag har förståelse för att de som driver danskvällarna är ledsna, men de ekonomiska kalkylerna håller inte för att driva ett dansställe.

Detaljplanen för Folkets park blev klar förra sommaren. Än så länge saknas både rivningstillstånd och bygglov, men Wilhem Burman hoppas att det ska bli klart redan i år.

Kommunen kan inte gör mycket

Nu hoppas Irén Nilsson att kommunen ska hjälpa dansentusiasterna att hitta en ny lokal, eftersom ägaren har planer på att riva danspalatset och istället bygga bostäder. I går lämnade de in en namnlista med 500 underskrifter till Växjö kommun.

– Vi hoppas och tror att våra folkvalda politiker ska hjälpa oss, säger Irén.

Men Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, ser inte att det är mycket kommunen kan göra eftersom marken är privat och det redan har beslutats om en detaljplan.

– Vi kan inte hjälpa till så mycket, men vi kanske kan hjälpa till att försöka hitta någon befintlig lokal. Om de skickar in en skrivelse med vad exakt de vill ha. Bygga nytt kan vi inte göra, utan det får föreningarna själva göra i så fall.

Och det är med gråten i halsen som Irén Nilsson konstaterar att det snart är det slutdansat på danspalatset Kaskad, men de ska njuta av varje minut som är kvar.

– Vi ska dansa till hundra procent, så är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansbanan i Växjö

Mer i ämnet