Ungdomsgäng angrep poliser

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer greps misstänkta för brott och ytterligare minst fyra omhändertogs i samband med att ett gäng ungdomar gav sig på poliser i Arabyparken i Växjö på onsdagseftermiddagen.

– Jag vet inte hur allting började. Polisen var inne i en samlingslokal när det plötsligt blev hätsk stämning. Poliserna på plats har beskrivit hur uppemot 30 personer gick mot dem, säger Emir Bajric som är inre befäl hos polisen i Kronoberg.

– Även om inte alla deltog i själva upploppet så har poliserna upplevt situationen som mycket hotfull, säger han.

Kastat sten

De senaste två åren har det varit en del återkommande oroligheter på platsen, Växjös största parkanläggning, där ungdomar kastat sten mot poliser och brandmän.

Kände ungdomarna

Poliserna som angreps på onsdagen ingick i polisens lokala så kallade ungdomsgrupp. Det rör sig alltså om poliser som ofta jobbar på platsen och som känner ungdomarna sen tidigare. Situationen blev så svår att polisen använde pepparsprej, ingen ska dock ha skadats.

Enligt Emir Bajric så var bråken över på cirka 45 minuter.

– Det lugnade ner sig så fort ungdomarna gripits, säger han.

”Vet inte varför”

Martin Sallergård är platschef på Araby Park Arena. Han säger att han satt i möte när bråket inträffade och vill därför inte ge några kommentarer.

– Jag har inte sett något och jag har inte hunnit prata med ungdomarna än. Jag vill därför inte säga något om vad som hänt för jag har inte hela bilden själv än. Jag vet inte varför bråket startade,  säger han.

Fem personer är greps misstänkta för bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman och hot mot tjänstman.

Två av dem är släppta, tre sitter fortfarande anhållna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.