Hon har räddat 60 katter – nu sätter länsstyrelsen stopp

Uppdaterad
Publicerad

Veterinären Gabriele Meurer har tagit hand om 60 hemlösa katter, men hon har bara tillstånd att ha högst 25. Nu riskerar katterna att tas om hand eller avlivas.

– Jag tar främst hand om vilda katter som inte kan placeras. Sen försöker jag i min tur ändå hitta någon som vill ta hand om dem.

Hon bor på landet norr om Kristdala i Oskarshamns kommun. Parallellt med jobbet som veterinär tar hon sig också an katter som andra inte vill ha. Hemma hos henne rör sig katterna fritt mellan några olika hus och själv säger hon att det viktiga inte är hur många katter hon har, utan att de mår bra.

– Det är någonstans runt 60 katter. Men det är inte mitt jobb att räkna dem varje dag. Jag ser till att de får mat och har det bra.

Länsstyrelsen kräver ändring

Men länsstyrelsen håller inte med om hennes resonemang.

– Hon har tillstånd att ha 25 katter. Lagen säger att man ska meddela om antalet katter förändras och det har hon inte gjort. Dessutom har vi sett att hon inte har den tillsyn som krävs, säger Gunilla Johansson, enhetschef djurenheten.

2006 sökte Gabriele tillstånd för att ha 25 katter. Oskarshamns kommun, som då hanterade djurskyddsärenden, gav henne tillståndet med reservation för att hon också skulle minska antalet katter på sikt. Tio år senare har antalet katter istället mer än fördubblats och är nu närmare 60 stycken.

Riskerar avlivning

Länsstyrelsen har nu gett Gabriele fram till första september innan hon måste ha minskat antalet katter till 25 stycken.

Görs inte det kommer myndigheten ta hand om de övertaliga katterna och försöka placera ut dem. Hittar man inga hem åt dem kommer de avlivas. Gabriele kommer också få stå för alla kostnader i samband med omhändertagandet. Själv har hon dock överklagat beslutet till förvaltningsrätten och är säker på sin sak.

– Jag är helt säker på att jag kommer vinna. Det är en viktig fråga för hela djurskyddet. Vi måste vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.