”Vi ger rasisterna en gratisbiljett till riksdagen”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Abdi-Noor Mohammed från Braås utanför Växjö har skrivit en bok om somalier i Sverige. Den första integrationsboken i sitt slag.

Den somaliska författaren Abdi-Noor Mohammed bor i Braås utanför Växjö. Han håller just på att avsluta en bok om somalisk integration. För att skriva sista kapitlet reser han på söndag till Kenyas huvudstad Nairobi för att träffa somaliska flyktingar.

Vi åker hem till Abdi-Noor för att prata om boken. Han berättar att somaliska flyktingar ofta inte lär sig språket, inte får något jobb och att barnen har det jobbigt i skolan.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

-Det är viktigt att skriva den här boken, för det har skrivits så många böcker om somalier – utan någon lösning. Eftersom de skrevs av icke-somalier, berättar Abdi-Noor.

I krig med varandra

Själv kommer han i sin bok att presentera flera förslag på lösningar för att underlätta integrationen för somalier. Ett stort problem som han ser är att somalierna kommer från ett land i inbördeskrig – där stammar krigar mot varandra.

-Innan vi börjar prata om integration med svenskarna måste vi somalier intergrera med varandra.

Förändring enda lösningen

Han tycker också att svenskar har rätt att bli upprörda när somalier får bostad och skola, men vägrar förändras. Därför tycker han att det viktigt att hitta en lösning fort innan motståndet mot dem blir starkare.

-Rasisterna undrar varför vi betalar för människor som inte vill integreras. De har rätt och vi vill inte att det ska ske. Vi vill inte ge dem en gratisbiljett till riksdagen och det enda vi kan göra för att stoppa dem är att förändras, säger Abdi-Noor.

Ska man lyckas i Sverige så är språket den första nyckeln, menar Abdi-Noor.

Resan till Kenya kommer också att dokumenteras och bli en utställning på Smålands museum i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somaliska flyktingbarn till Växjö

Mer i ämnet