Kommunstyrelseordföranden i de tre kommunerna är Bo Frank (M) från Växjö kommun, Johan Persson (S) från Kalmar kommun och Patrik Hansson (S) från Karlskrona kommun.

”Vi vill markera att vi hänger ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar, Karlskrona och Växjö kommun går samman. De riktar kritik mot den tänkta sträckningen av höghastighetsbanan och poängterar att de vill samarbeta för att stärka sydöstra Sverige.

– Vi vill markera att vi hänger ihop, att vi kommer hantera det här gemensamt. Vi kommer att hantera både infrastrukturfrågor och regionfrågan gemensamt, säger Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar kommun.

Just nu pågår en utredning om att bilda några få, större, regioner i Sverige. Vid en sådan indelning hoppas de tre kommunerna i sydöstra Sverige att man hamnar inom samma storregion.

Höghastighetsbanan

– Vi för samtal med infrastrukturministern som kommer att få ta del av våra synpunkter om infrastrukturen, och med indelningskommittén som arbetar med regionerna, säger Johan Persson (S).

”Vill stärka sydöstra Sverige”

Kommunerna har skickat ut ett gemensamt pressmeddelande där de är tydliga med att de vill fortsätta ett samarbete framöver.

– Vi vill stärka sydöstra Sverige. Vi har varit förfördelade alldeles för länge. Vi behöver driva våra frågor och göra oss hörda. Det blir mer slagkraftigt och effektivt om vi gör det tillsammans, säger Johan Persson (S).

Vad gäller måndagens besked om att Sverigeförhandlingen föredrar en västlig sträckning av höghastighetsbanan, poängterar Johan Persson (S) att något definitivt beslut ännu inte är taget.

– Regering och riksdag har inte ens tagit ställning till om det ska bli någon järnväg, och än mindre till sträckning. Oavsett sträckning behövs det investeringar som knyter ihop våra regioner, säger Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghastighetsbanan

Mer i ämnet