Liberalernas Lennart Adell Kind vill ha drönare inom sjukvården. ”Det kan låta som science fiction”, säger han. Foto: TT

Vill ha drönare med hjärtstartare

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av drönare hoppas Liberalerna att fler ska kunna överleva hjärtstopp. Farkosterna ska leverera hjärtstartare till personer som är svårt sjuka.

Liberalernas gruppledare Lennart Adell Kind skriver till hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg att regionen ska förbereda ett system med hjärtstartardrönare.

– Det kan låta som science fiction, men drönare anpassas till allt fler uppgifter i samhället, säger han i ett pressmeddelande.

Kan få viktig roll

Han tycker att drönare kan fylla många viktiga funktioner inom sjukvården. De kan leverera blod till olycksplatser och mediciner till akut sjuka.

Endast 11 procent överlever ett akut hjärtstopp i dag. Med drönare som snabbt levererar hjärtstartare kan överlevnadsgraden öka till 70-80 procent, enligt Lennart Adell Kind (L).

Har tidigare testats

Hjärtstartardrönare testades i höstas i norra Roslagen och fick stor uppmärksamhet. Enligt Norrtelje Tidning har Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) tagit fram en modell som visar att drönare i 93 procent av fallen skulle komma fram före en ambulans när det gäller glesbygdsområden.

Forskaren som är ansvarig för testerna säger till SVT Nyheter att drönarna kan användas i skarpt läge inom 1-2 år.

Drönaren får koordinater inmatade och flyger själv till platsen. Den kan flyga i upp till 70 km/h.

SVT Nyheter Småland har sökt Lennart Adell Kind för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.