Foto: TT

Försökte orsaka bussolycka – döms till villkorlig dom

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som tog tag i chaufförens ratt och riskerade att styra en buss av Ölandsbron dömdes idag till villkorlig dom och böter av Kalmar tingsrätt.

Det var i november förra året som 19-åringens medresenärer fick ingripa för att förhindra en olycka på Ölandsbron. Bussen var på väg från Färjestaden på Öland till Kalmar.

Efter bråk med tre medpassagerare slet 19-åringen tag i chaufförens ratt så att bussen krängde över mittlinjen och var på väg mot broräcket.

Döms för fyra brott

Nu döms mannen till på fyra åtalspunkter till villkorlig dom och dagsböter. Han döms för framkallande av fara för annan, skadegörelse och våldsamt motstånd för händelserna i samband med bussincidenten.

Tingsrätten menar att 19-åringen riskerat att orsaka en allvarlig bussolycka och därmed utsatt sina medresenärer för livsfara.

Eftersom mannen vid tillfället ska ha varit påverkad av cannabis döms han också för narkotikabrott. 19-åringen ska också betala skadestånd på sammanlagt 14129 kronor till bussbolaget och chauffören.

Misstänks för fler brott

Domstolen har tagit hänsyn till att 19-åringen sedan tidigare är ostraffad när de bestämt domen som villkorlig. Mannen är dock misstänkt för en våldtäkt som ska ha skett i Kalmar i september.

Domen kan överklagas till Göta hovrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.