• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT

Whisky kan ge utslag för socker

Uppdaterad
Publicerad

Ett urinprov som istället innehåller whisky kan ge utslag för socker. Det menar en expert som SVT Nyheter Småland pratat med.

”Det är inte konstigt alls”, säger Maria Bergström som är biokemist.

SVT Nyheter Småland kunde igår berätta om Annica Blomstrand som av misstag lämnade in ett prov med whisky istället för urin till sin vårdcentral. När hon fick svaret visade det att hon hade förhöjda sockervärden.

Efter vår rapportering hörde flera personer av sig och undrade över hur provet kunde visa på socker då whisky inte innehåller det. Men Marie Bergstöm, som är lektor i biokemi, vid Linnéuniversitetet i Kalmar är inte förvånad över provresultatet.

– I ett urinprov letar man efter mycket låga halter. Och även om det inte är socker så påminner andra reaktioner om det som sker hos sockermolekyler. Det som händer med sockermolekylen är alltså inte unikt utan det finns andra ämnen som är väldigt lika i reaktionen. Andra ämnen ger alltså ett vilseledande resultat, förklarar hon.

Whisky stör analysen

Förutom att det kan vara små molekyler som liknar socker, så händer det något med ett prov som egentligen är anpassat för att mäta socker i urin.

– Den här analysen är anpassad för urin. Om jag sätter till whisky stör det analysen och det kan göra att det ger ett falskt svar.

I fallet med whiskyn som visade socker var det en maltwhisky, en sort som anses vara av finare sort. Men Marie Bergman vill ändå inte utesluta en tredje orsak till att resultatet visade på höga sockernivåer.

– I billigare whisky tillsätts det olika vätskor för att få till rätt färg. Och då kan det handla om socker. Och även om detta skulle vara en finare kan man inte vara säker, avslutar Marie Bergman med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.