Historieläraren Anders Nordström minns den engagerade studenten Zaida Catalán, som gick på Mönsteråsgymnasiet. Foto: Johan Nordström/TT

Lärare minns Zaida Catalán: ”Otroligt engagemang”

Uppdaterad
Publicerad

Den mördade FN-arbetaren Zaida Catalán växte upp i Högsby och gick på Mönsteråsgymnasiet. Där minns lärarna en engagerad, provokativ människorättskämpe som aldrig vek ner sig.

Många i Högsby minns i dag Zaida Catalán efter beskedet att hon hittats död i Kongo-Kinshasa. Catalán var utsänd till Kongo på uppdrag av FN och skulle bland annat undersöka misstankar om att kongolesiska soldater begått krigsförbrytelser.

Zaida Cataláns familj flyttade till Högsby från Stockholm när hon bara var två år gammal, och det var på en gård på landet utanför Högsby som hon växte upp.

”Hon väckte människors intresse”

Hon läste samhällsvetenskapliga programmet på Mönsteråsgymnasiet. Där undervisades hon i historia av läraren Anders Nordström, som minns henne väl.

– Hon var mycket miljöintresserad och skrev arbete om Aralsjön i före detta Sovjet. Hon var engagerad av miljökatastrofen.

Hennes miljöengagemang gjorde ett starkt intryck på honom, berättar han. Hon var vegan och straight edge, vilket innebär att hon inte drack alkohol eller tog droger. Hon var också med i ett stort reportage i tidningen Frida 1999 där hon berättar om livet som vegan.

– Hon tog för sig och väckte människors intresse. Hon fick fart i folk. Hon var även provokativ, minns Anders Nordström.

Inspirerades av sin pappa

Zaidas pappa gick bort efter gymnasiet och Anders hade kontakt med Zaida även efter studenten, brevledes. Hennes pappa hade flytt diktatorn Pinochet i Chile och Anders säger att mycket av hennes engagemang kom från pappan.

– Hon vek inte ned sig och var principfast.

Han säger att han känner tomhet över att hon är borta. Han har kvar ett spraymålat lakan från studenten 1999, som Zaida tillverkade dagen till ära. Det står ”Love Peace” skrivet på lakanet.

– Hon kunde ha uträttat så mycket. Hon hade ett otroligt engagemang, säger Anders Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.