Foto: SVT

100 miljoner ska ge nyanlända och unga jobb

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun sjösätter ett nytt arbetsmarknadsprojekt värt över 100 miljoner kronor. Projektet ska ta fram sysselsättning för över 1000 nyanlända och unga arbetslösa.

Tidigare i veckan presenterade Stockholms handelskammare nya siffror som visar att jobbtillväxten i länet ökar. Och en avgörande faktor är att tillverkningsindustrin slår rekord.

Men trots att Södertäljes två stora arbetsgivare, Astra Zeneca och Scania, nyanställer, så är Södertälje, en av tre kommuner, med landets högsta arbetslöshet. Och när kommunen nu sjösätter ett nytt arbetsmarknadsprojekt så räcker inte Södertäljes jobb till.

– Oftast är man av tradition väldigt bunden till Södertälje när man söker jobb. Vi har en god arbetsmarknad här också men den räcker inte för att tillgodose det behov som finns av arbetstillfällen, säger Helén Björnsdotter, chef för det nya projektet MAP2020.

15 procent är arbetslösa

De senaste tio åren har Södertälje kommun investerat miljontals kronor i ett 30-tal arbetsmarknadsprojekt. Men ändå är över 15 procent arbetslösa här. I Stockholms län är siffran nere på knappt 6 procent, i riket 8 procent.

Mycket hänger i hop med de stora flyktingströmmarna som sökt sig hit.

Hälften EU-medel

Kommunens nya projekt som är värt över 100 miljoner varav hälften är EU-medel, ska rikta in sig på just nyanlända och unga arbetslösa. Frågan är om det här projektet kommer klara att lyfta Södertälje från bottennoteringen.

– Bara det ger en indikation på att det här projektet är viktigt.

Men är inte det här ytterligare ett projekt som sedan kommer läggas till högen?

– Vi kan ju bara önska att det inte är så. Tidigare projekt har inte kunnat samarbeta med ordinarie verksamhet på det sättet som vi kan göra i den här utlysningen, säger Helén Björnsdotter.

Enligt henne har man tagit stor lärdom av de tidigare insatserna. Och den här gången ska man börja i rätt ände.

–  I tidigare projekt så har man börjat med målgruppen men kommit igång försent med arbetet att involvera arbetsgivare och näringslivet.

Personal till Astra Zeneca och Scania

Projektet kommer att jobba med tre inriktningar. Vård och omsorg, mat och gröna näringar samt teknisk service och industriell produktion. Och där hoppas kommunen ligga bra till hos stans arbetsgivare.

–  Astra bygger ny produktionsanläggning och ska nyrekrytera produktionspersonal. Vi vill ligga i framkant och förbereda de deltagare att kunna bli nya medarbetare på Astra, säger Helén Björnsdotter och fortsätter:

–  Vi jobbar även med att tillgodose de behov som Scania har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.