Foto: TT Bild

100 nya poliser till utsatta bostadsområden

Uppdaterad
Publicerad

För att få bukt med kriminalitet i utsatta områden runt om i Stockholms län anställs 100 poliser till Södertälje, Botkyrka, Järva och Stockholm city, det skriver tidningen Hem och Hyra.

I en hemligstämplad rapport som polisen tagit fram pekas särskilt utsatta områden ut. Enligt rapporten handlar det bland annat om Rinkeby/Tensta och Husby i Stockholms stad, Hallunda/Norsborg i Botkyrka och Ronna/Geneta/Lina i Södertälje.

– Det som man har gjort i Södertälje under lång tid, det har ju haft en enorm framgång. Det stora problemet, med kriminella uppgörelser, som fanns för ett antal år sedan, det har man ju arbetat bort. Vi har även arbetat aktivt och framgångsrikt mot de här bidragsbrotten, men vi ser ju, när vi tittar på de här områdena, att vi måste fortsätta med arbetet även i Södertälje, säger Palle Nilsson, biträdande polisområdeschef i Stockholm.

Satsningen som Hem och Hyra skriver om ska inriktas på 400 grovt kriminella i miljonprogrammen. Främst handlar det om hot, våld och narkotikahandel.

– Att jobba i de här områdena, det är nog bland det tuffaste man kan göra på lång sikt, där det finns kriminella grupperingar som inte uppskattar polisens närvaro. Vi kommer att arbeta på olika nivåer, och då kan det vara så att vi behöver utredare, spanare eller uniformerade poliser som jobbar ute med synlighet i området, säger Palle Nilsson.

– Vi kommer att förstärka med över 100 poliser i regionen, framförallt i särskilt prioriterade områden. Arbetet börjar nu och alla ska definitivt vara på plats senast 1 januari 2017, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm och Gotland, till Hem och Hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.