Rosenborgskolan Foto: Linda Asmar/SVT

500 elever hölls inlåsta under falsk terrorövning

Uppdaterad
Publicerad

En skola i Södertälje skulle genomföra en terrorövning, men larmsamtalet hamnade på fel skola och istället låstes elever på Rosenborgskolan in under onsdagsförmiddagen.

Övningen skulle egentligen ha genomförts på en annan skola, men av någon anledning gick det larmsamtal som skulle ha ringts under övningen fel och det hamnade hos en lärare på Rosenborgskolan istället, som i sin tur larmade polisen.

– Vi fick ett samtal om något som man kunde befara var ett misstänkt terrorbrott, säger polisens stationsbefäl Roger Björkmyr.

Inlåsta i en timme

Eftersom personalen trodde att det var på riktigt låstes alla elever in i, medan polisen undersökte skolan. Polisen kunde sedan konstatera att det inte var frågan om någon terrorincident och eleverna som då suttit inlåsta i ungefär en timme fick lämna klassrummen.

– Vår uppgift är att ta sådana här larm på allvar och vi hade inte blivit informerade om någon övning. Det är klart att många får puls och blir rädda när något sådant här händer, säger Roger Björkmyr.

”Stort missförstånd”

Lektionerna kommer att fortsätta som vanligt under dagen och ledningen har informerat berörda att stöd finns att få.

– Det blev helt enkelt ett stort missförstånd, någon råkade nog slå en siffra fel. Men något gott har det kommit ur det här och det är att vi fick se att våra rutiner vid sådana här lägen fungerar, säger Andreas Hallström, tillförordnad rektor på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.