Bilden är tagen efter attacken på midsommarafton. Foto: Johan Lundgren

Ännu en vargattack i Mölnbo

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hittades ytterligare sex döda får i hagen på Molstabergs säteri. Ägarna vill nu att länsstyrelsen ansöker om skyddsjakt.

På lördagsmorgonen hittade Johan Lundgren och Elisabeth Aschan på Molstabergs säteri sex döda får i sin hage. Ett sjunde var skadat och fick avlivas. Gården har nu förlorat närmare 50 får sedan midsommarafton.

– Vår familj mår inte bra, skriver Johan Lundgren i ett mail till SVT Södertälje.

Vill att länsstyrelsen ansöker om skyddsjakt

Länsstyrelsen har kunnat konstatera att det både vid helgens attack och vid de tidigare två är vargar som har dödat fåren. Fårägarna vill nu att länsstyrelsen ska ansöka om skyddsjakt.

– Vi anser att det är länsstyrelsen som ska ansöka om skyddsjakt. Det är länsstyrelsen som måste ta sitt ansvar för den uppkomna situationen. De kan inte tillåta fler djurs lidande, skriver Johan Lundgren.

För att länsstyrelsen ska ansöka om skyddsjakt måste markägaren ha vidtagit alla de åtgärder som länsstyrelsen instruerat om berättar Jakob Broander på länsstyrelsen.

– Om det kan bli aktuellt eller inte i det här fallet får rovdjurshandläggarna hos oss ta ställning till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.